10-05-2017

Regionale PO-netwerkbijeenkomst te Drunen over taakbeleid, moeilijk gedrag, pensioenen en loopbaankansen

Datum: woensdag 10 mei 2017
Tijd: 16.15 – 20.30 uur (inloop 16.00 uur)
Locatie: De Stulp, Admiraalsweg 100, 5151 MR Drunen, 0416-376630

Voor wie is deze netwerkbijeenkomst?
Ledenactiviteitengroep (LAG) Brabant-Zeeland organiseert deze bijeenkomst voor alle PO-leden, natuurlijk zijn ook niet-leden van harte welkom. Neem dan ook gerust een collega of de stagiaire mee!

Waarom wil je deze bijeenkomst bijwonen?
We bieden je workshops aan waardoor jij je verder kunt ontwikkelen in je vak. Ook ontmoet je collega’s om ervaringen mee uit te wisselen.

Op 10 mei is er keuze uit de volgende workshops:
•    Taakbeleid/nieuwe ontwikkelingen cao PO 2016-2017
•    Moeilijk gedrag, nou en?!
•    Pensioenen
•    Loopbaankansen

Om 16.15 uur zal de inleiding worden verzorgd door de voorzitter van CNV Onderwijs Loek Schueler. Daarna kun je beginnen aan de eerste ronde workshops. Tijdens de pauze is er volop gelegenheid kennis te maken met de voorzitter!

Programma
16.00 uur –  Inloop met koffie of thee en koek
16.15 uur –  Welkom door Jan van den Hogen en inleiding door Loek Schueler, eerste ronde workshops:
workshop 1 Taakbeleid en workshop 2 Moeilijk gedrag.
18.15 uur –  Broodmaaltijd en gelegenheid tot informele ontmoeting
19.00 uur –  Tweede ronde workshops:
workshop 3 Pensioenen en workshop 4 Loopbaankansen
20.30 uur –  Afsluiting

Aanmelden
Stuur deze uitnodiging door naar geïnteresseerde collega’s en stagiaires.
Meld je aan vóór 6 mei via pobijeenkomstregiolangstraat.eventbrite.nl o.v.v: Langstraat, 10 mei en de keuze tussen workshop 1 of 2 en 3 of 4. Deelname is gratis. Je ontvangt een bewijs van deelname (voor Onderwijs met een code van Registerleraar.nl).

1. Workshop Taakbeleid/ontwikkelingen nieuwe cao PO
Met o.a: hoe is de 40-urige werkweek geregeld in de nieuwe cao? Wat is het verschil tussen het basismodel en het overlegmodel? Terugkomdagen in de vakantie? Alle vragen zijn welkom!
Joyce Rosenthal, bestuurder van CNV Onderwijs en  Myriam Biekens, bestuurder van CNV Onderwijs

2. Workshop Moeilijk gedrag, nou en?!
Veel kinderen hebben problemen in de prikkelverwerking. Wie herkent de leerling die voortdurend op zijn stoel zit te wiebelen, de hele pauze ondersteboven hangt op het klimrek, of last heeft van labeltjes in kleding? Of juist die leerling die je maar niet bij de les krijgt omdat hij steeds in dromenland lijkt te zijn? Wie gebruikt er in zijn klas geen koptelefoon voor een kind die last heeft van omgevingsgeluid? Of wie heeft er niet een afgezonderde werkplek gecreëerd voor die leerling die in een prikkelarme omgeving het beste tot werken komt?
Allemaal voorbeelden waarbij de prikkelverwerking verstoord kan zijn. En een klas vol kinderen is een klas vol prikkels!
Maar hoe gaan we daarmee om in de klas? Dit ‘afwijkende’ gedrag kan vervelend zijn voor ouders, leerkrachten en andere leerlingen, maar is dat binnen ons huidige onderwijs vooral voor de leerlingen zelf.
Het creëren van een sensorisch waardevol klassenklimaat vraagt om buiten de gestelde kaders van het huidige onderwijssysteem te denken. Wanneer voor ieder kind de sensorische behoeften helder zijn, kan er een omgeving gecreëerd worden waarbij wordt aangesloten bij deze behoeften. Aangepast meubilair en hulpmiddelen zoals een koptelefoon of bijtketting zijn middelen die binnen het onderwijssysteem inmiddels al hun intrede hebben gedaan. Door alle zintuigen van de kinderen te benutten, krijgen zij op een andere manier onderwijs. Een manier die passender en effectiever zal zijn. In de workshop krijg je praktische tips die je op je eerstvolgende werkdag al zou kunnen inzetten. Ook krijg je meer inzicht in de prikkelverwerking bij je leerlingen, maar zeker ook bij jezelf.
Suzan Teunissen, autismespecialist

3. Workshop Pensioenen
Met o.a: wat zijn de gevolgen van de nieuwe pensioenwet voor mijn pensioen? Hoe kan ik via de ABP-site mijn pensioen op mijn situatie instellen?
Fred Lardinois, pensioendeskundige van het ABP

4. Workshop Loopbaankansen
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of wil je jezelf verder ontwikkelen? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn met o.a. de Lerarenbeurs? En hoe je dit kunt aanpakken?
Kom naar de workshop Loopbaankansen en ontdek hoe jij je volgende stap kunt zetten. Een workshop voor werkenden en werkzoekenden. Tijdens de workshop krijg je meer zicht in jouw loopbaanmogelijkheden. Hiermee kun je gerichter een keuze maken en je passie volgen. Je ontvangt informatie over je rechten en studiemogelijkheden.
Angela Kouwenhoven, trainer en gedragsspecialist