Beeldbeschrijving

Solliciteren

  • Vacatures
  • Sollicitatietips
  • Cv-check
  • Sollicitatieworkshop

Voorbereiding

Neem eerst eens de tijd om goed na te denken over waar je zou willen werken voordat je gaat solliciteren. Zijn er geen vacatures op de school waar jij het liefst zou willen werken? Probeer dan middels een open sollicitatie op gesprek te komen op deze school.

In tijden van een krappe arbeidsmarkt moet je soms ook bereid zijn om concessies te doen. Op een school gaan werken die niet op jouw nummer één staat, een half uur extra reistijd voor lief nemen of genoegen nemen met een parttime baan, terwijl je het liefst fulltime wilt werken. Doe echter geen dingen waar jij je niet prettig bij voelt, houd je grenzen in de gaten!

Vacatures

Netwerken is het allerbelangrijkste stukje in het vinden van werk. Laat zien wie jij bent en wat jij kan! Ga nog eens op de koffie op je oude stage of werkplek en laat weten dat je op zoek bent naar werk. Door verschillende invalklussen aan te nemen kun je ook laten zien wie jij bent, maar kun je ook zelf goed kijken of de school bij je past. 

Wij helpen je graag een handje met ons overzicht van vacatures in het onderwijs.

Sollicitatiebrievenservice

Sollicitatiebrief en CV
Een CV is minstens zo belangrijk als een sollicitatiebrief. Besteed er dus voldoende tijd aan. Zorg voor een overzichtelijke lay-out en hetzelfde lettertype als je sollicitatiebrief.

Klik hier voor meer tips.

Een sollicitatiebrief is een aanvulling op je CV, waarin je extra informatie geeft over jezelf. Zorg voor een beknopte brief met vier tot vijf alinea’s, die ongeveer even lang zijn. Met uitzondering van de afsluitende alinea: deze is korter. De brief mag maximaal één A4 lang zijn.

Zet je brief en CV altijd in een PDF-bestand. Een werkgever kan een andere versie van Word (of een ander tekstprogramma) hebben dan jij. Op deze manier kun je voorkomen dat er regels scheef komen te staan of sommige zaken slecht zichtbaar zijn. Bel na een paar dagen met de school of je brief en cv goed zijn aangekomen. Laat altijd een ander je brief en CV nalezen of maak gebruik van de sollicitatiebrievenservice (zie onderaan deze pagina). 

Klik hier voor meer tips.

Sollicitatiebrievenservice CNV Onderwijs heeft een gratis sollicitatiebrievenservice voor leden! Wat houdt deze service in? Je sollicitatiebrief wordt gecheckt op de volgende punten:

  • Spelling
  • Zinsopbouw
  • Logica
  • Stijl/ toon

Wat moet je doen?  Stuur een e-mail met brief en cv o.v.v. sollicitatiebrievenservice naar Lotte Freyee: starteninhetonderwijs@cnv.nl. Vermeld je naam, lidmaatschapsnummer en telefoonnummer. Binnen twee weken ontvang je antwoord.

sollicitatiegesprek

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek! Verdiep je in de school en in de functie. Pluis de website uit, zorg dat je weet waar je solliciteert. Klik hier voor meer tips.


Een volgende stap is het arbeidsvoorwaardengesprek. Vraag hier ook altijd om!  

Gebruik dit gesprek om vragen te stellen over hoe zaken geregeld zijn op school en natuurlijk over je arbeidsvoorwaarden. Je kan praten over salaris, opleidingsmogelijkheden, maar ook over de wederzijdse verwachtingen. Voor de volledige checklist klik je hier.

Onderhandelen
In het onderwijs is het niet altijd gebruikelijk om te onderhandelen over je salaris. Wel als er meer vraag is dan aanbod (bijv. wiskundedocent), of als je zij-instromer bent. Als (oudere) zij-instromer hoef je niet op de eerste trede te beginnen. Als pas afgestudeerde meestal wel. Wil je advies over salarismogelijkheden? Stuur dan een e-mail naar startersenstudenten@cnvo.nl. Waar je makkelijker over kunt onderhandelen zijn de dagen waarop je gaat lesgeven.

Tip: zet de afspraken op papier!

Klik hier om een brochure aan te vragen over solliciteren.

Sollicitatieworkshop

Ben je nog aan het studeren op de PABO of Lerarenopleiding? Of heb je de eerste lessen in het onderwijsveld al gegeven? Ben je op zoek naar die mooie baan voor de klas? En kan je nog wel hulp gebruiken bij het sollicitatietraject? Dan is deze inspiratiebijeenkomst over solliciteren echt iets voor jou! Stuurgroep Jong van CNV Onderwijs helpt je graag bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Programma
We beginnen met een korte introductie over de verschillende onderdelen van het sollicitatietraject. Daarna gaan we een kijkje nemen naar de stand van zaken op de arbeidsmarkt. Vervolgens gaan we verder in op hoe je die arbeidsmarkt kan betreden. Daarvoor moet je weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Als laatste gaan we aan de slag met de sollicitatie zelf, dus de brief, het cv, de vacature en het gesprek. We sluiten de bijeenkomst af met een hapje en drankje.

Voor wie?
Studenten en starters/invallers in het onderwijs. Leden en niet-leden.

Wanneer?
17 mei 2017  

Locatie
Tiberdreef 4 3561 GG Utrecht.

Tijd
15:00 – 17:00 uur. Inloop vanaf 14:45 uur.

Aanmelden
Stuur een mail voor 5 mei naar jongeren-cnv-onderwijs@cnv.nl ovv ‘inspiratieworkshop solliciteren 17 mei’ met daarin: naam, geboortedatum, woonplaats, telefoonnummer, de sector waarin je studeert / werkt en je lidnummer als je lid bent.

Prijs
Voor alle CNV leden is deze bijeenkomst gratis! Voor niet-leden vragen wij een bijdrage van €5,-. Graag verzoeken we je dit bedrag contant mee te nemen. Mocht je op het evenement lid willen worden, krijg je de €5,- weer terug.

 

Vragen of meer weten?

Neem contact op met CNV Connectief Academie (infoacademie@cnv.nl)
Tel: 030 - 751 1747 Stuur een e-mail