Beeldbeschrijving

Trots op ons mbo

  • Wat maakt jou trots?
  • Onderzoek in het mbo
  • inspirerende beroepstrotsvideo's

Plezier in je werk

Het is een bekende tegeltjesspreuk: ‘Je leeft niet om te werken, je werkt om te leven’. Maar toch is werken meer dan alleen geld verdienen. Het is belangrijk dat je je werk met plezier uitvoert. Dat je je bekwaam voelt voor je vak, en dat je vakmanschap ook door anderen wordt gewaardeerd. Zodat je trots kunt zijn op je vak. Beroepstrots krijg je door vertrouwen in jezelf en door het vertrouwen van anderen.

Werken in het onderwijs, en zeker in het mbo, is iets om trots op te zijn. CNV Onderwijs wil graag bijdragen aan dat gevoel. Dat doen we niet alleen door cao’s af te sluiten, maar ook door het maken van andere afspraken. Bijvoorbeeld om de regeldruk in het onderwijs tegen te gaan.

Maar het draait niet alleen om afspraken op landelijk niveau. Ook op scholen zelf kan er veel worden gedaan om het personeel een gevoel van trots te geven. Dat begint door als manager of college van bestuur echt te luisteren naar het personeel, door hen waardering en erkenning te geven en ze blijvend kansen te bieden om zich te ontwikkelen. Net als vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn dat belangrijke elementen om als leraar je werk goed en met plezier te kunnen uitvoeren.

En vergeet ook niet je eigen rol als leraar. Door professionalisering van jezelf en een goede samenwerking met collega’s, bereik je meer bij je leerlingen en versterk je je beroepstrots.

We willen daarnaast instellingen bewust maken dat er in de cao al veel ruimte is om de beroepstrots van medewerkers te bevorderen en stimuleren dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. We hebben ook een beleidsagenda waarmee we op landelijk niveau aandacht vragen voor de noodzaak van het bevorderen van beroepstrots.

Klik hier voor het eindrapport Project Beroepstrots mbo.

Klik hier voor informatie over een eerder onderzoek naar beroepstrots in het primair onderwijs.

Hoe doen je collega’s dat?

Leren doe je ook van je collega’s. Bekijk hier het E-book “Trots op ons mbo” met quotes van trotse collega’s. Bekijk hier de video "Trots op ons mbo" en bekijk hier de video van Marloes van der Meer, mbo-leraar van het jaar 2014.

CNV Onderwijs is benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze met ons en je collega’s op Het Onderwijsplein. Hoe zit het bijvoorbeeld op jouw school met zeggenschap, erkenning en waardering? Help jouw collega’s door je ervaringen te delen op Het Onderwijsplein of op social media (Twitter #trotsoponsmbo, Linkedin "Goed nieuws uit het mbo".

Adviezen & goede voorbeelden

CNV Onderwijs deed afgelopen jaar een groot kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar de beroepstrots van medewerkers in het mbo. Doel was om door middel van positief waarderend onderzoek te achterhalen waar ROC-medewerkers trots op zijn. De resultaten zijn nu bekend en bieden een mooi inzicht in de factoren die de beroepstrots in het mbo bevorderen. Met de expertise die we hierbij hebben opgebouwd, krijgen andere instellingen de mogelijkheid om van elkaar te leren.

Vijf mbo-instellingen kregen d.m.v. het onderzoek een advies op maat. Klik op de instellingsnaam voor het advies:

Wilt u vrijblijvend een presentatie en/of workshop over onze beroepstrotsexpertise? Neem dan contact op met de Academie.

Lees hier het verslag van het bezoek van CNV Onderwijs aan De Rooi Pannen, een mbo instelling die zijn tijd ver vooruit is m.b.t. het stimuleren van beroepstrots.

 

 

Wij kunnen helpen

CNV Connectief Academie kan instellingen helpen bij het vergroten van beroepstrots. Na overleg met betrokkenen stellen we samen een plan op. Trainen, adviseren en begeleiden; daar is Academie sterk in. Scholing kan worden aangeboden op drie niveaus: voor directies, teams en ondernemingsraden.

Neem voor meer informatie contact op via (030) 751 1747 of stuur een e-mail naar infoacademie@cnv.nl.

 

Laat je inspireren op Facebook

Klik hier voor meer informatie