07-03-2012

Grootste onderwijsstaking ooit

Ruim 50.000 stakers hebben tijdens een staking in de Amsterdam ArenA aan de Tweede Kamer laten weten het niet eens te zijn met de bezuiniging van 300 miljoen op passend onderwijs. Die gaat ten koste van de onderwijskwaliteit, omdat klassen groter worden en duizenden banen verdwijnen. Daardoor krijgen kinderen niet de zorg die zij verdienen en verdwijnt expertise uit de scholen.

De minister en de coalitie lijken massale protesten, de raad van de belangrijkste adviesorganen en de aangedragen alternatieven te negeren. Tegelijkertijd geeft de minister aan dat de bezuinigingen fors zijn, dat goed gevolgd moet worden dat de invoering van passend onderwijs geen schade veroorzaakt en dat zo nodig bijgestuurd moet worden. ‘Bij twijfel moet je niet inhalen en voorkomen is beter dan genezen’, zegt Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs. ‘Wij vinden dat je met het onderwijs geen onverantwoorde risico’s moet nemen. De mensen die hun baan verliezen, krijg je niet zomaar terug als deze bezuiniging doorgaat. De schade die je dan aanricht kan wel eens onherstelbaar zijn.’

CNV Onderwijs wacht de stemmingen over de Wet Passend Onderwijs volgende week af. Daarna zal de bond zich beraden op verdere acties.