19-03-2012

Nieuw toppredicaat voor scholen

Scholen kunnen vanaf komend najaar het predicaat ‘excellente school’ bemachtigen. Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs presenteerde maandag de precieze invulling het plan om scholen de kans te geven zich meer te onderscheiden.

Scholen die uitstekend onderwijs bieden, maatschappelijk betrokken zijn of bijvoorbeeld hoogbegaafde kinderen extra stimuleren, komen in aanmerking voor de prijs. ,,We brengen wel de zwakkere scholen in beeld, maar maken geen onderscheid tussen de 6- en de 10. Dat is een gemiste kans'', aldus Van Bijsterveldt.

Het is de bedoeling dat scholen in zowel het primair als voortgezet onderwijs geprikkeld worden de titel binnen te slepen en zo hun kwaliteit te verbeteren. Als het systeem eenmaal draait, kunnen ook mbo-scholen en scholen voor speciaal onderwijs meedingen, liet Van Bijsterveldt weten.

,,Op dit moment heerst een cultuur waarbij je als nerd wordt gezien als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Daar wil ik vanaf. Onderwijs in Nederland bevindt zich op een hoogvlakte, maar je moet ook de pieken benoemen'', zei Van Bijsterveldt verder. Ze wil verder geen financiële prikkel verbinden aan de prijs, omdat zwakkere scholen ook niet gekort worden.

De Onderwijsinspectie maakt een voorselectie uit de scholen die zich kandidaat stellen. Een onafhankelijke jury beoordeelt welke scholen daadwerkelijk het predicaat in de wacht slepen. Dit najaar worden de namen van de eerste excellente scholen bekendgemaakt.

(c) ANP 2012 alle rechten voorbehouden